Steeds meer ziekenhuizen bieden vitaliteitsprogramma’s voor hun medewerkers. Meditatie maakt vaker onderdeel uit van dit aanbod, omdat we vanuit de wetenschap weten dat regelmatig mediteren bijdraagt aan mentaal-emotionele veerkracht en innerlijke balans.

Reinier de Graaf Gasthuis is één van de vier ziekenhuizen – met Tergooi MC, Maastricht UMC+ en het Diakonessenhuis- die de dagelijkse meditaties van BFC Compassionate Care & Mindful Medicine aan hun mensen aanbiedt.

“Hoe beter onze zorgmedewerkers in hun vel zitten, hoe beter de zorg die zij verlenen. Dat is het uitgangspunt van het vitaliteitsprogramma in ons Reinier de Graaf Ziekenhuis.”

 

 

Opladen door te mediteren

 

Als je een drukke baan hebt, zijn opladen en ontspanning heel belangrijk om in balans te blijven. Sinds maart kunnen de medewerkers daarom dagelijks gratis online meditatiesessies volgen. Deze sessies voor zorgprofessionals worden live online aangeboden door meer dan 35 (inter)nationalele meditatie experts. BFC Compassionate Care & Mindful Medicine. Christa Storm, directiesecretaresse van het Reinier de Graaf Ziekenhuis, mediteert regelmatig op deze manier:

Mijn interesse in meditatie en mindfulness heb ik al langer, onder andere door een congres over Mindfulness in Organisaties waaraan ik mocht deelnemen. Ik begon daardoor te mediteren met behulp van een app, maar al snel merkte ik dat ik behoefte had aan meer.  Daarom ben ik ook zo blij dat het ziekenhuis dagelijks begeleide meditaties aanbiedt. Hier vond ik wat ik zocht. Tijdens deze online sessies leer je met mildheid naar jezelf te kijken, naar alles wat je voelt en ervaart, zonder te oordelen. Iedere dag komt er weer een ander onderwerp langs waarop je kunt reflecteren. De leraren stellen de juiste vragen, zodat dit goed lukt. Zo leer je steeds weer iets over compassie, moed, betrouwbaarheid, luisteren en veerkracht.

Dankzij de meditaties heb ik veel over mezelf geleerd. Ik merk dat ik door de meditaties veerkrachtiger en milder wordt. Dit neem ik elke dag mee, ook in de omgang met anderen. In mijn werk ben ik rustiger en ben mij ervan bewust of ik plezier in mijn werk heb. In een stressvolle situatie kan ik nu makkelijker een stapje terug doen. En de situatie vanaf een afstandje bekijken, voordat ik direct reageer.

 

Kom mediteren bij de Internationale Compassie Community voor mensen in de zorg. Lees hier meer over de verschillende mogelijkheden om als individu mee te doen.

Werk je bij Reinier de Graaf, Tergooi MC, MUCM+ of Diakonessenhuis, kijk dan op het Intranet van jouw organisatie hoe je met een kortingscode kosteloos deel kunt nemen aan de dagelijkse meditaties door je hier aan te melden.

Ook iets voor jouw organisatie: vraag een offerte op maat aan (not for profit) en mail naar: info@ccmm.care

Wil je het hele Reiniermagazin lezen? Neem ‘m mee uit het ziekenhuis of lees hem online.